10 vuoden takuu

Verkkokauppa vuodesta 2006 lähtien

Euroopan suurin ikkunoiden toimittaja

Yli 200 000 tyytyväistä asiakasta

Indsæt TP her

Turvalasi


Rakennusmääräysten mukaan lasin tyyppi on valittava siten, että lasin rikkoutuminen ei aiheuta putoamisvaaraa eikä sirpaleiden putoaminen alle jäävän haavoittumisvaaraa. Turvalasin tarve määritellään yleensä rakennusluvassa ja tarkemmat ohjeet antaa aina paikkakunnan oma rakennusvalvonta.

Useimpiin kohteisiin sopiva valinta turvalasiksi on joko 4 tai 6 mm paksu karkaistu lasi tai 3+3 mm paksu laminoitu lasi. Rikkoutuessaan tavallinen tasolasi muodostaa teräviä palasia, karkaistu lasi murenee pieniksi palasiksi, joissa ei ole leikkaavaa reunaa ja laminoitu lasi pysyy lasikerrosten välisen kalvon ansiosta koossa siihen osuneesta iskusta huolimatta. 

Yleisön ja lasten käyttöön tarkoitettujen tilojen ikkunoissa ja lasiseinissä on käytettävä turvalasia, kun lasipinnan korkeus lattiasta on alle 700 mm. Oviin ja niiden vieressä oleviin ikkunoihin turvalasi on valittava, jos lasipinta on alle 1500 mm korkeudella lattiasta.

Jos ikkuna on vähintään yhden kerroksen korkeudessa ja alareuna alle 700 mm korkeudessa sitä käsitellään kaiteena. Tällöin on lasituksessa on käytettävä laminoitua lasia.

Vuoden 2018 alusta lähtien turvalasia edellyttävissä kohteissa on käytettävä aina joko laminoitua tai karkaistua lasia. Tätä aiemmin asuntojen sisällä sekä parvekkeen ja asunnon välisessä ikkunassa on saanut käyttää turvalasina myös tavallista lasia paksumpaa, paremmin iskuja kestävää vähintään 6 mm paksua tasolasia.

Turvalasituksesta määrätään tarkemmin Suomen rakennusmääräyskokoelman osassa F2 - Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta.