Uutiskirje
Tilaa uutiskirjeemme niin saat tiedon uusimmista malleistamme, huoltovinkit, erikoistarjoukset ja paljon muuta hyödyllistä tietoa.
Rakennusmääräysten mukaan ikkunan lasin on oltava sellainen, että lasin rikkoutuminen ei aiheuta putoamisvaaraa eikä sirpaleiden putoaminen alle jäävän haavoittumisvaaraa. Turvalasin tarve määritellään yleensä rakennusluvassa ja tarkemmat ohjeet turvalasin käyttämiseen antaa aina paikkakunnan oma rakennusvalvonta.
Useimpiin kohteisiin sopiva valinta turvalasiksi on joko 4 mm tai 6 mm paksu karkaistu lasi tai 3+3 mm paksu laminoitu lasi. Rikkoutuessaan tavallinen tasolasi muodostaa teräviä palasia, kun karkaistu lasi taas murenee pieniksi palasiksi, joissa ei ole leikkaavaa reunaa. Laminoitu lasi pysyy lasikerrosten välisen kalvon ansiosta koossa siihen osuneesta iskusta huolimatta.
Yleisön ja lasten käyttöön tarkoitettujen tilojen ikkunoissa ja lasiseinissä on käytettävä turvalasia, kun lasipinnan korkeus lattiasta on alle 700 mm. Oviin ja niiden vieressä oleviin ikkunoihin turvalasi on valittava, jos lasipinta on alle 1500 mm korkeudella lattiasta.
Jos ikkuna on vähintään yhden kerroksen korkeudessa ja alareuna alle 700 mm korkeudessa sitä käsitellään kaiteena. Tällöin lasituksessa on käytettävä laminoitua lasia.
Vuoden 2018 alusta lähtien turvalasia edellyttävissä kohteissa on käytettävä aina joko laminoitua tai karkaistua lasia. Tätä aiemmin asuntojen sisällä sekä parvekkeen ja asunnon välisessä ikkunassa on saanut käyttää turvalasina myös tavallista lasia paksumpaa, paremmin iskuja kestävää vähintään 6 mm paksua tasolasia.
Turvalasituksesta määrätään tarkemmin Suomen rakennusmääräyskokoelman osassa F2 - Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta.