10 vuoden takuu

Verkkokauppa vuodesta 2006 lähtien

Euroopan suurin ikkunoiden toimittaja

Yli 200 000 tyytyväistä asiakasta

Indsæt TP her

ENERGIAIKKUNAT, LÄMPÖLASI-IKKUNAT, RAAKALASI JA ÄÄNIERISTYSLASI... MITEN VALITSEN OIKEAT IKKUNARUUDUT?

Kun etsit uusia ikkunaruutuja, sinun täytyy ottaa huomioon monta asiaa ennen kuin teet valinnan. Kannattaako hankkia esimerkiksi energiaikkunat (eli lämpölasi-ikkunat tai matalaenergiaikkunat)? Minkä paksuista lasia tarvitset? Tulisiko kyseeseen äänieristyslasi, jos asut vilkkaasti liikennöidyn tien lähellä? Vai pitäisikö ikkunoiden olla raakalasia, jotta vältytään uteliailta katseilta eteiseen tai kylpyhuoneeseen? Monet vaihtavat ikkunat lämmityskustannusten pienentämiseksi. Kun vaihdat vanhat tiivistämättömät ikkunat uusiin energiaikkunoihin, voit säästää rahaa pitkällä tähtäimellä.

Seuraavassa on yhteenveto tärkeimmistä mahdollisuuksista, jotta oikean ratkaisun löytäminen on sinulle helpompaa.


ENERGIAIKKUNAT: SUOJAA YMPÄRISTÖÄ JA SÄÄSTÄ LÄMMITYSKUSTANNUKSISSA

Energiaikkunat (joita kutsutaan myös matalaenergiaikkunoiksi tai lämpöikkunoiksi) ovat erinomainen valinta, jos haluat suojella ympäristöä ja säästää samalla lämmityskustannuksissa. 

Voit valita peräti seitsemästä eri lasipaksuudesta matalaenergiaikkunoihisi. Lisäksi voit tilata energiaikkunoita ns. lämpimällä reunalla. Suosittelemme valitsemaan tämä ratkaisun, joka vähentää ikkunan lämpöhäviötä.

LÖYDÄ ENERGIAIKKUNASI TÄÄLTÄ

ÄÄNIERISTYSLASI: OLETKO KYLLÄSTYNYT NAAPUREIDEN TAI LIIKENTEEN ÄÄNIIN?

Asutko paikassa, jossa äänet tai ulkoa tuleva melu häiritsevät sinua silloin tällöin tai usein? Siinä tapauksessa on ehkä harkittava äänieristyslasin asentamista ikkunoihin. 

Asut ehkä vilkkaan tien, moottoritien, siltaliittymän tai jonkin muun kovaäänisen paikan lähellä – mutta tilanne on korjattavissa!

Äänieristyslasin etu on nimittäin se, että lasin paksuus torjuu värähtelyä tai ääniaaltoja, joista melu itse asiassa koostuu. Äänieristyslasi vaimentaa värähtelyä, jolloin esimerkiksi ruohonleikkuusta, lasten leikeistä, vilkasliikenteisistä teistä yms. syntyvä melu vähenee huomattavasti.

Kun valitset äänieristyslasit, voit eristää äänet, hälinän ja melun ja siten parantaa kotiympäristöäsi. 

RAAKALASI: ERISTÄ ITSESI UTELIAILTA KATSEILTA 

Tarvitseeko naapurisi nähdä sinun käyvän suihkussa? Ehkä ei kuitenkaan? Voit asentaa raakalasi-ikkunat huoneisiin, joihin kaipaat yksityisyyttä – sitä kutsutaan myös kuviolasiksi. Raakalasi on huurrettua tai kuvioitua lasia, jonka kuvio estää ihmisiä näkemästä sisään samalla, kun lasi päästää valoa sisäpuolelle ja on lisäksi kaunista katsella.  

Tämäntyyppiset lasit sopivat ihanteellisesti esimerkiksi kylpyhuoneisiin ja WC-tiloihin, mutta myös suuriin lasiseinäelementteihin. Monet valitsevat esimerkiksi raakalasin pääoveen

VALITSE URITETTU COTSWOLD TAI HUURRETTU SATINATO

LAMINOITU TURVALASI: LIALLE JA VAHINGOILLE ALTTIIT IKKUNAT VOIDAAN LAMINOIDA

Jos ikkuna on jollain tavalla erityisen vahinkoaltis, sitä voidaan vahvistaa laminoidulla turvalasilla. Kyseessä voivat olla esimerkiksi kellarin ikkunat tai jokin muu paikka, jonne haluat turvallisemmat ikkunat. Voit käyttää laminoitua turvalasia ovi- ja ikkunalasien suojaamiseksi.

TIETOA ENERGIAIKKUNOISTA

Jos haluat uudet ikkunat, on otettava huomioon monia tekijöitä. Yksi ensimmäisenä tehtävistä päätöksistä on, haluatko energiaikkunat. Täältä voit lukea lisää energiaikkunoiden eduista ja arvioida, ovatko ne oikea valinta sinulle.

Ikkunoiden vaihtamisesta voi tulla helposti kallis urakka. Siksi on tärkeää perehtyä huolellisesti omiin tarpeisiin, jotta et valitse väärin. Ikkuna ei nimittäin ole nykyisin vain kappale lasia, ja siksi sinulla on monia vaihtoehtoja. Toisin sanoen sinun ei tule valita ainoastaan, haluatko energiaikkunat vai et.

Ennen kuin voit päättää, haluatko energiaikkunat vai et, sinun on ensin tiedettävä niiden funktio. Asiaan voi liittyä helposti hämmennystä, sillä monet käyttävät eri käsitteitä.

Käsitteisiin kohdistuu usein sekavuutta, koska nykyaikaisia lämpöikkunoita kutsutaan usein energialämpöikkunoiksi, energiaikkunoiksi, matalaenergiaikkunoiksi tms. Yleensä kyse on samasta asiasta, ja loppujen lopuksi energiaikkuna ei ole hankala konsepti. Lue tästä saadaksesi hyviä neuvoja ja apua uusien ikkunoiden etsintään.

MITÄ OMINAISUUKSIA HALUAT ENERGIAIKKUNOIHISI?

Jos kyseessä on ikkunat, joita ei ole uusittu vuosikymmeniin, kannattaa vaihtaa useampi kuin yksi ikkuna. Voi olla hyvä ajatus vaihtaa kaikki kodin ikkunat kerralla.

KAKSI VAI KOLME LASIKERROSTA

Ensiksi on arvioitava, kuinka energiatehokkaita uusien matalaenergiaikkunoiden tulee olla. Vakioenergiaikkunoiden U-arvo on noin 1, mutta on myös mahdollista saada myös entistä parempia ikkunoita. Kolminkertaiset ikkunat tarjoavat ehdottomasti parhaan eristyskyvyn, joten paras U-arvo voi olla noin 0,5. Ne ovat myös painavampia ja hieman vähemmän läpinäkyviä kuin kaksikerroksiset ikkunat. Tämäntyyppistä ikkunaa kannattaa myös harkita vain, jos koko ikkuna on eristetty optimaalisesti.

Ikkunalasien lukumäärän lisäksi voit valita myös muita toimintoja. Saatavana on esimerkiksi erityisen eristäviä, melua vaimentavia ja turvalaseja. Huomaa myös, että nämä erikoislasit päästävät usein hieman vähemmän valoa ja lämpöä taloon. Näkyvyys voi myös heikentyä hieman.

ÄÄNTÄ VAIMENTAVAT IKKUNAT

Ääntä vaimentavat ikkunat ovat hyvä valinta, jos asut esimerkiksi vilkkaan tien lähellä. Laminoidut ikkunaruudut ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat vaimentaa ääntä. Esimerkiksi kaksi 4 mm:n lasia on laminoitu läpinäkyvällä kalvolla, joka vaimentaa ääntä paremmin kuin yksi 8 mm paksu lasikerros. Tällainen lasi voi vaimentaa ulkoääniä ainakin 40 dB.

Vaihtoehtoisesti voit valita myös ikkunan, jossa on painavia kaasuja välitilassa. Tämä voi vaimentaa mahdollista melua, jos väli on vähintään 12 mm. Jos välitila on pienempi, tavallinen ilma eristää tehokkaammin ääntä. Jos olet epävarma lasin paksuudesta, kysy neuvoa jälleenmyyjältä.

TURVALASI

Laminoidusta lasista on muutakin etua kuin melunvaimennus. Laminoitu lasi ei nimittäin rikkoudu niin helposti. Jos joku yrittää murtautua sisään, murtautujan täytyy läpäistä myös kalvo. Tämä on suhteellisen vaikeaa, ja monet murtautujat antavatkin periksi. Siten laminaattilasi voi olla hyvä idea, jos asunnon alakerroksessa on paljon lasiruutuja, jotka voisivat muuten houkutella murtautumaan.

HUURRETTU LASI

Huurrettua lasia kutsutaan myös satiinilasiksi, mutta ominaisuudet ovat samat. Jos haluat valoa huoneeseen ilman että lasista näkyy läpi, kannattaa valita huurrettu lasi. Se sopii kylpyhuoneisiin ja WC-tiloihin, joiden ikkunoiden ei haluta olevan läpinäkyviä.

Satiinilasi voi olla tehty hiekkapuhalluksella, mutta on yleisempää, että pinta etsataan hapolla, koska se tulee halvemmaksi.

Edullisempi ratkaisu on vain peittää ikkunan sisäpuoli tarrakalvolla. Se ei kuitenkaan ole kovin kestävä ratkaisu.