Puhelinpalvelumme on suljettu viikoilla 24–26. Vastaamme sähköposteihin ja otamme tilauksia vastaan normaaliin tapaan verkkokaupassamme.
Jatkoimme Kevätmyynti:llmaiset toimituskulut yli 999 € tilauksille
We are experiencing issues with our payment provider. If you are unable to pay, please try again later or contact our sales support.
llmaiset toimituskulut yli 999 € tilauksille
/Tilaa 24.6. mennessä
 

ENERGIAIKKUNAT, LÄMPÖIKKUNAT, NÄKÖSUOJALASI JA ÄÄNIERISTYSLASI... MITEN VALITSEN OIKEANLAISEN LASITUKSEN?

Kun etsit uusia ikkunoita, sinun täytyy ottaa huomioon useita asioita ennen kuin teet lopullisen valinnan. Kannattaako hankkia esimerkiksi energiaikkunat (eli lämpöikkunat tai matalaenergiaikkunat)? Minkä paksuista lasia tarvitset? Tulisiko kyseeseen äänieristyslasi, jos asut vilkkaasti liikennöidyn tien lähellä? Vai pitäisikö ikkunoiden olla näkösuojalasilla varustettu, jotta vältytään ohi kulkevien katseilta esimerkiksi kylpyhuoneessa? Monet vaihtavat ikkunat lämmityskustannusten pienentämiseksi. Kun vaihdat vanhat tiivistämättömät ikkunat uusiin matalaenergiaikkunoihin, voit säästää rahaa pitkällä tähtäimellä.

Seuraavassa on yhteenveto tärkeimmistä mahdollisuuksista, jotta oikean ratkaisun löytäminen on sinulle helpompaa.


ENERGIAIKKUNAT: PIENENTÄVÄT HIILIJALANJÄLKEÄ JA SÄÄSTÄVÄT LÄMMITYSKUSTANNUKSISSA

Energiaikkunat (joita kutsutaan myös matalaenergiaikkunoiksi tai lämpöikkunoiksi) ovat erinomainen valinta, jos haluat suojella ympäristöä ja säästää samalla lämmityskustannuksissa. 

Voit valita peräti seitsemästä eri lasipaksuudesta lasin matalaenergiaikkunoihisi. Lisäksi voit tilata energiaikkunoita ns. lämpöä eristävällä reunalla. Suosittelemme valitsemaan tämä ratkaisun, joka vähentää ikkunan lämpöhäviötä.

LÖYDÄ ENERGIAIKKUNASI TÄÄLTÄ

ÄÄNIERISTYSLASI: OLETKO KYLLÄSTYNYT ULKOA KANTAUTUVIIN ÄÄNIIN?

Asutko paikassa, jossa äänet tai ulkoa tuleva melu häiritsevät sinua usein tai edes toisinaan? Siinä tapauksessa on ehkä harkittava äänieristyslasin valitsemista ikkunoihin. 

Asut ehkä vilkkaan tien, moottoritien, suuren risteyksen tai jonkin muun kovaäänisen paikan lähellä – ei huolta, tilanteeseen on apu!

Äänieristyslasin etu on nimittäin se, että lasin rakenne ja paksuus torjuvat värähtelyä tai ääniaaltoja, joista melu itse asiassa koostuu. Äänieristyslasi vaimentaa värähtelyä, jolloin esimerkiksi ruohonleikkuusta, lasten leikeistä, vilkasliikenteisestä tiestä yms. syntyvä melu vähenee huomattavasti.

Kun valitset äänieristyslasit, voit eristää äänet, hälinän ja melun ja siten parantaa kotisi sisätilojen viihtyvyyttä. 

NÄKÖSUOJALASI: SUOJAA KOTISI SISÄTILAT KATSEILTA 

Tarvitseeko kotisi suihkutiloihin olla esteetön näkymä ulkoa? Ehkä ei kuitenkaan? Voit asentaa näkösuojalasilla varustetut ikkunat huoneisiin, joihin kaipaat yksityisyyttä – näkösuojalasia kutsutaan myös koristelasiksi. Näkösuojalasi on valintasi mukaan joko huurrettua tai kuvioitua lasia, jonka kuvio estää ihmisiä näkemästä sisään samalla, kun lasi päästää valoa sisäpuolelle ja on lisäksi kauniin näköinen.  

Tämäntyyppiset lasit sopivat ihanteellisesti esimerkiksi kylpyhuoneisiin ja WC-tiloihin, mutta myös suuriin lasiseinäelementteihin. Monet valitsevat esimerkiksi raakalasin pääoveen

VALITSE URITETTU COTSWOLD TAI HUURRETTU SATIINI

LAMINOITU TURVALASI: VAHINGOILLE ALTTIIT IKKUNAT VOIDAAN LAMINOIDA

Jos ikkuna on jollain tavalla erityisen vahinkoaltis, sitä voidaan vahvistaa laminoidulla turvalasilla. Kyseessä voivat olla esimerkiksi kellarin ikkuna tai jokin muu paikka, jonne tarvitsee saada turvallisempi ikkuna. Voit käyttää laminoitua turvalasia ovi- ja ikkunalasien suojaamiseksi, jolloin hajotessaan lasipintoja suojaava kalvo pitää lasinsirpaleet yhdessä.

TIETOA ENERGIAIKKUNOISTA

Uusia ikkunoita hankittaessa on otettava huomioon useita tekijöitä. Yksi ensimmäisistä tehtävistä päätöksistä on haluaako energiaikkunat. Oheisesta linkistä voit lukea lisää energiaikkunoiden edusta ja arvioida sopisivatko nämä tarpeisiisi.

Ikkunaremontti on harvoin tehtävä ja suhteellisen hintava hankinta, jonka vuoksi onkin tärkeää perehtyä huolellisesti omiin tarpeisiin ettei tee vääriä valintoja. Ikkuna ei ole nykyisin ainoastaan kehystetty lasi ja valittavissa onkin useita vaihtoehtoja ja ominaisuuksia. 

Ennen kuin päätät ovatko matalaenergiaikkunat juuri sinulle sopiva valinta, on hyvä ymmärtää niiden edut ja toiminta. Energiatehokkaista ikkunoista käytetään useita eri käsitteitä, jonka vuoksi asia voi helposti aiheuttaa hämmennystä.  

Energiatehokkaita ikkunoita kutstutaan esimerkiksi lämpöikkunoiksi, energialämpöikkunoiksi, energiaikkunoiksi ja matalaenergiaikkunoiksi. Energiatehokas ikkuna ei ole haastava konsepti ja loppujen lopuksi kyse on vain yhdestä asiasta - maksimaalisesta energiatehokkuudesta ja säästöistä lämmityslaskussa.

MITÄ OMINAISUUKSIA HALUAT ENERGIAIKKUNOIHISI?

Jos kyseessä ovat ikkunat, joita ei ole uusittu vuosikymmeniin, kannattaa vaihtaa useampi kuin yksi ikkuna. Useimmiten on hyvä ajatus vaihtaa kaikki kodin ikkunat kerralla.

KAKSI VAI KOLME LASIKERROSTA

Ensimmäisenä on arvioitava, kuinka energiatehokkaita uusien matalaenergiaikkunoiden tulee olla. Vakioenergiaikkunoiden U-arvo on noin 1, mutta on myös mahdollista saada entistäkin energiatehokkaampiaikkunoita. Kolminkertaisella lasilla varustetut ikkunat tarjoavat ehdottomasti parhaan lämmöneristyskyvyn, joten paras U-arvo voi olla noin 0,5. Kolmilasiset ikkunat ovat myös painavampia kuin kaksilasiset ikkunat. Kolmilasista ikkunaa kannattaa harkita vain, jos koko tila on eristetty optimaalisesti.

Ikkunalasien lukumäärän lisäksi voit valita myös muita ominaisuuksia. Saatavana on esimerkiksi erityisen eristäviä lasituksia, melua vaimentavia lasituksia ja turvalaseja. 

ÄÄNTÄ ERISTÄVÄT IKKUNAT

Äänieristetyt ikkunat ovat hyvä valinta, jos asut esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn tien läheisyydessä. Laminoitu lasi on hyvä vaihtoehto, jos haluat eristää ääntä. Esimerkiksi kaksi 4 mm:n lasia on laminoitu läpinäkyvällä kalvolla, joka vaimentaa ääntä paremmin kuin yksi 8 mm paksu lasikerros. Tällainen lasi voi vaimentaa ulkoääniä ainakin 40 dB.

Vaihtoehtoisesti voit valita myös ikkunan, jonka välitila on täytetty kaasulla. Tämä voi vaimentaa mahdollista melua, jos välitilan leveys on vähintään 12 mm. Jos olet epävarma lasin paksuudesta, kysy neuvoa jälleenmyyjältä.

TURVALASI

Laminoidusta lasista on muutakin etua kuin äänen eristävyys. Laminoitu lasi ei nimittäin rikkoudu niin helposti, jos joku yrittää murtautua sisään. Murtautuessaan myös kalvo on läpäistävä, joka on suhteellisen vaikeaa, ja monet murtautujat antavatkin periksi. Siten laminaattilasi voi olla hyvä idea, jos asunnon alakerroksessa on paljon lasiruutuja, jotka voisivat muuten houkutella kutsumattomia vieraita sisään ikkunan kautta.

SATIINILASI

Satiinilasia kutsutaan myös huurretuksi lasiksi. Mikäli luonnonvalon määrä huoneessa halutaan maksimoida ilman, että lasista näkyy läpi, kannattaa valita huurrettu lasi. Huurrettu lasi sopii erityisesti kylpyhuoneisiin ja WC-tiloihin, joiden ikkunoiden ei haluta olevan läpinäkyviä.

Satiinilasi voi olla tehty hiekkapuhalluksella, mutta on yleisempää, että pinta etsataan hapolla, koska se on edullisempaa.

Kaikista edullisin ratkaisu on vain peittää ikkunan sisäpuolen lasi tarrakalvolla. Tämä ei kuitenkaan ole kestävä ja kaunis ratkaisu.