Puhelinpalvelumme on suljettu viikoilla 24–26. Vastaamme sähköposteihin ja otamme tilauksia vastaan normaaliin tapaan verkkokaupassamme.
Jatkoimme Kevätmyynti:7% alennus käyttäen alennuskoodia
We are experiencing issues with our payment provider. If you are unable to pay, please try again later or contact our sales support.
Jättimäinen synttärimyynti jatkuu>7% alennus käyttäen alennuskoodia
/Tilaa 22.7. mennessä
 

MIKSI UUSIEN IKKUNOIDEN KASTE VOI AIHEUTTAA ONGELMIA?

Ikkunoiden vaihtaminen saattaa aiheuttaa enemmän kasteen esiintymistä. Kasteen lisääntymisen syynä on nimittäin se, että ikkunat ovat tiiviimmät, mikä asettaa suurempia vaatimuksia talon ilmastoinnille.


Jos vaihdat ikkunat ja kastetta esiintyy enemmän, on tärkeää löytää ratkaisu ongelmaan. Vanhat ikkunat olivat todennäköisemmin vetoisia ja  aiheuttivat jatkuvaa lämpöhukkaa. Uusien ikkunoiden kautta ilmaa ei enää poistu niin paljoa.

Yleisesti ottaen tila kannattaa tuulettaa 2–3 kertaa päivässä. Mikäli kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, ei tuulettaminen ole tarpeellista.

Vanhojen ikkunoiden vetoisuus ehkäisee ikkunoiden kasteen muodostumista lasin pintaan. Vetoisat ikkunat näkyvät kuitenkin lämmityslaskussasi, sillä lämmintä ilmaa vuotaa ikkunoiden kautta ulos. Uudet ikkunat eristävät paremmin lämpöä ja voit itse säätää tuuletusta tarpeen mukaan.

MISSÄ KASTETTA ESIINTYY USEIMMIN?

Periaatteessa kastetta voi esiintyä minkä tahansa huoneen ikkunassa. Tietyissä huoneissa kasteongelmat ovat kuitenkin yleisempiä.

Ihmiset ovat yksi huoneen suurimmista kosteudenlähteistä, sillä tuotamme sekä kosteutta että lämpöä. Aikuisen ihmisen nestehukka on noin 3–4 litraa vuorokaudessa, ja noin puolet tästä nestehukasta tapahtuu ihon ja uloshengityksen aikana. Perhe voi tuottaa nopeasti paljon kosteutta vuorokaudessa, minkä vuoksi huoneiden ikkunoissa voi esiintyä usein huurua. Makuuhuoneessa ikkunat huurtuvat tyypillisimmin, sillä vietämme nukkuessamme monta tuntia samassa huoneessa. Keittiö, kylpyhuone ja kodinhoitohuone ovat myös tiloja, joissa esiintyy usein huurtumista. Huurtumista voi esiintyä erityisesti, jos pyykkiä kuivataan sisätiloissa ja ilmanvaihto on heikohkoa. Toisin sanoen pyykin kuivaamista sisätiloissa kannattaa välttää, mikäli ilmanvaihto ei toimi tehokkaasti.

MITÄ KASTE VOI AIHEUTTAA?

Jos kastetta esiintyy usein, ei ole syytä huoleen. Jos huoneessa on paljon ihmisiä tai, mikäli huoneessa nukutaan, on luonnollista että kastetta esiintyy ikkunan lasipinnassa. Kaste näkyy usein ikkunoissa yö- ja aamuaikaan, ja kyseinen kosteus ikkunan pinnassa on hyvin luonnollinen ilmiö. Mikäli ikkunoissa on kastetta vielä pitkälle aamulla, voit kuivata sen ja tuulettaa huoneen. Kasteen pitäisi tämän jälkeen hävitä itsestään.

Jos talossa esiintyy paljon kastetta, on asiaa syytä tutkia tarkemmin. Etenkin, jos ikkunoiden sisäpuoli on lähes aina huurtunut eikä suoraa syytä huurtumiselel ole. Huurtuminen on myös ongelmallista, jos ikkunan sisäpuolella on niin paljon huurua, että se valuu ikkunakarmeihin vetenä. Jatkuva liiallinen kosteus ja vesi ikkunoiden puuosissa voi ajan myötä aiheuttaa laajempia lahoamis- ja sieniongelmia.

Mikäli ikkunoissasi on paljon kastetta, se voi olla merkki hyvästä eristyksestä tai riittämättömästä ilmanvaihdosta. Liiallinen kaste voi ajan myötä aiheuttaa vakavampia ongelmia, kuten erilaista itiökasvustoa, ja siksi on tärkeää ratkaista ongelma. Itiöt ovat haitallisia asuinhuoneen sisäilmalle, joten onkin tärkeää ratkaista kosteusongelma mikäli tällainen ilmenee. Talon ilmanvaihdon parantamiseksi on onneksi useita eri vaihtoehtoja. 

ESTÄ IKKUNOIHIN MUODOSTUVA KASTE

Ikkunoissa oleva kaste suositellaan poistettavaksi, olipa sitä paljon tai vähän. Liiallinen kaste on haitaksi ikkunan kestävyydelle erityisesti, jos kaste laskeutuu vetenä ikkunanpuitteisiin tai puisiin vaakalistoihin.

Jos olet jo havainnut ikkunoissasi jatkuvaa huurtumista ja ikkunaremontti on vasta suunnitteluasteella, voi ongelma pahentua. Ikkunoiden vaihtamisen lisäksi erilaiset ilmanvaihtoa parantavat toimenpiteet voivat olla avuksi jatkuvassa kaste- ja huurtumisongelmassa.

TUTUSTU LAAJAAN VALIKOIMAAMME

Oletko valmis tilaamaan uudet ikkunat ja ovet? Tutustu laajaan valikoimaamme alla.