Puhelinpalvelumme on suljettu viikoilla 24–26. Vastaamme sähköposteihin ja otamme tilauksia vastaan normaaliin tapaan verkkokaupassamme.
Jatkoimme Kevätmyynti:llmaiset toimituskulut yli 999 € tilauksille
We are experiencing issues with our payment provider. If you are unable to pay, please try again later or contact our sales support.
llmaiset toimituskulut yli 999 € tilauksille
/Tilaa 5.6. mennessä
 

Ikkunoiden asennus


Ikkuna-aukon ja ikkunan mittaaminen

Ikkunoiden asentamisessa kaiken A ja O ovat sopivan kokoiset ikkunat. Uuden ikkunan sekä ikkuna-aukon koon mittaaminen onnistuu helposti. Tarvitset ainoastaan paperin, kynän sekä mittavälineen.

Tilatessasi ikkunan tai oven SparIkkunoilta sinun on muiden tietojen, kuten puumateriaalin, lasin ja ikkunan ruutujen määrän, lisäksi ilmoitettava ikkunan korkeus ja leveys sentteinä (cm). Muista, että sinun tulee tilatessasi ikkunat ja ovet ilmoittaa varsinaisen tuotteen mitat, ei ovi- tai ikkuna-aukon mittoja. Alla kerromme mitä tulee ottaa huomioon oikeankokoista ovea tai ikkunaa tilatessasi. Lue lisää ikkunoiden ja ovien mittaamisesta täällä.

Ikkuna-aukkoa ja ikkunaa mitatessasi muista ottaa huomioon myös se, millaisen ikkunan olet tilaamassa tai asentamassa – onko kyseessä kiinteä ikkuna vai painikkeella ja saranoilla varustettu avattava ikkuna. Ota huomioon myös ikkunan aukeamissuunta.

Vanhan ikkunan poistaminen ja ikkunan asennus

Sekä vanhojen ikkunoiden poistaminen että uuden ikkunan asennus voidaan tehdä itse, kunhan uusi ikkuna on oikeanlainen ja sinulla on muun muassa tarvittavat luvat rakennusprojektia varten. Jos et kuitenkaan halua asentaa tai poistaa ikkunoita itse, voit tilata asennuksen paikalliselta rakennusalan ammattilaiselta, jolla on ikkunan asennukseen riittävä ammattitaito sekä asianmukaiset välineet. Tämä on varmin tapa asentaa uusi ikkuna, jos olet vähänkään epävarma asennuksen tekemisestä itse. Osaavan tekijän käsissä vanhan ikkunan poisto ja uuden asennus hoituvat käden käänteessä.

Kun uusi ikkuna on asennettu oikein, se eristää esimerkiksi lämpöä varmasti juuri niin kuin pitääkin. Lämpöä eristävä uusi ikkuna on sekä energiatehokas että asumisen kannalta mukavampi ratkaisu kuin huonosti toimiva vanha ikkuna, josta lämpö pääsee karkaamaan ja kylmyys pääsee sisään.

Vanhojen ikkunoiden poistaminen

Ennen kuin uuden ikkunan asennus pääsee kunnolla vauhtiin, sinun täytyy poistaa tai poistattaa vanhat ikkunat. Tämä onnistuu irroittamalla vanhan ikkunan ympärillä olevat listat. Lisäksi tulee poistaa vanhan ikkunan ruuvit, jotka pitävät ikkunaa paikallaan. Vanha ikkuna voi olla paikallaan ruuvien sijasta myös nauloilla, jotka tulee myös irroittaa. Tämän lisäksi vanha ikkuna voi olla kiinni karmin ylä- ja alakappaleissa. 

Kun kaikki vanhan ikkunan kiinnittämiseen käytetyt kiinnikkeet on poistettu, voit nostaa vanhan ikkunan pois paikoiltaan. Kun vanha ikkuna on pois tieltä ja ikkuna-aukko on vapaa, tarkista että seinän sisäpuolella ei ole jäänteitä saumausaineista tai kipsistä.  Kun kaikki vanhan ikkunan jäänteet on poistettu, kannattaa ennen uuden ikkunan asentamista tarkistaa rakenteiden kunto, esimerkiksi kosteusvaurioiden tai muiden vahinkojen varalta ja tehdä tarvittavat toimenpiteen niiden korjaamiseksi. Vanhojen eristeiden puhdistuksen jälkeen voit asentaa uuden ikkunan paikoilleen.

Puuikkunan asennus

Seuraavaksi kerromme kuinka uuden puuikkunan asennus onnistuu. Uuden ikkunan asentaminen ei ole niin vaikeaa kuin moni ehkä luulee, mutta voi olla hyvä idea ulkoistaa projekti kokeneelle ammattilaiselle. Yksi syy tähän on esimerkiksi se, että vanhan ikkunan poistaminen ja uuden ikkunan asentaminen voivat vaatia tiettyjä työkaluja, joita ei jokaiselta löydy. 

Päätitpä tehdä ikkunan asentamisen itse tai tilata asennuksen joltain muulta, ikkunan vaihtaminen etenee seuraavan kuuden vaiheen mukaisesti. Muista huomioida koko ikkunaprojektin aikana se, että puhutaanko mainituissa mitoissa senttimetreistä (cm) vai millimetreistä (mm).

Vaihe 1 (Tee se itse tai tilaa palvelu ammattilaiselta)

Ennen kuin aloitat uusien ikkunoiden asentamista, ota yhteyttä oman kuntasi rakennusvalvontaan saadaksesi ohjeita projektiasi varten. Uudisrakentamiseen tarvitset aina rakennusluvan. Vanhojen ikkunoiden tai ovien korvaamiseen samantyyppisillä ja -värisillä ei useimmissa kunnissa tarvitse rakennus- tai toimenpidelupaa.

Vaihe 2 (Tarkista ikkunat)

Toimituksen jälkeen on hyvä tarkistaa kaikki ikkunat mahdollisten vahinkojen varalta. Tarkista, että kaikki mitat pitävät paikkaansa. Kuten kaikissa ikkunan asentamisen vaiheissa, myös ikkunoiden tarkistuksessa on hyvä olla mukana vatupassi, jonka avulla on helppo tarkistaa, että ikkuna on varmasti suorassa.

Vaihe 3 (Ikkuna-aukko)

Aseta ikkuna seinässä olevaan aukkoon varmistaaksesi, että se mahtuu paikoilleen. Aukon on hyvä olla 10–20mm ikkunan ulkomittoja suurempi, jolloin molemmille puolille jää vähintään 5 mm vara eristeille.

Vaihe 4 (Ikkunan asettaminen paikoilleen)

Aseta tukipalat tai korkoruuvit paikoilleen ja varmista vatupassilla asennuspinnan tasaisuus. Nosta ikkunan karmi paikoilleen ja varmista esimerkiksi tukinauloilla, että se pysyy paikoillaan asennuksen aikana. Varmista jälleen vatupassilla, että ikkuna on suorassa. Tuet on sijoitettava enintään 150 mm päähän karmin reunoista ja enintään 450 mm päähän toisistaan. Lisäksi tuki kannattaa asentaa jokaisen välikarmin ylä- ja alapuolelle. 

Aseta ikkuna vähintään 30 mm, mieluiten 40–50 mm syvyyteen seinän ulkoreunasta. Avaa ja sulje ikkuna varmistaaksesi, että se sulkeutuu tasaisesti.

Vaihe 5 (Ikkunan kiinnitys)

Voit käyttää ikkunan kiinnittämiseen kiinnitysruuveja, ankkuritulppia tai karmiruuveja. Suosittelemme 7,5 x 110-120 mm kokoisia karmiruuveja.

Tee kaksi reikää tukipalojen kohdalle molemmin puolin ikkunan puitetta käyttämällä 6 mm puuporan terää. Varmista, että teet reiät kohtisuoraan. Jos asennat ikkunan kivirakenteiseen seinään, poraa seinään asennusreiät 6 mm kiviporalla. Kiinnityskohtien lukumäärä riippuu ikkunan koosta. Yli 1500 mm leveät ikkunat täytyy kiinnittää myös keskeltä.

Vaihe 6 (Ikkunan tiivistäminen)

Kun ikkuna on kiinnitetty, poista tukipalat esimerkiksi vasaralla. Täytä eristerako rakennusten eristämiseen soveltuvalla polyuretaanilla tai laajenevalla tiivistenauhalla. Älä kuitenkaan täytä rakoa liian tiukasti eristemateriaalilla, sillä tämä voi johtaa ikkunan karmin vääntymiseen tai heikentää ikkunan eristyskykyä.

Tilaa ikkunat mittojen mukaan SparIkkunoilta

Uusien ikkunoiden asennus onnistuu helpoiten, kun sinulla on laadukkaat, omien mittojen mukaan tehdyt ikkunat. Uusien ikkunoiden tilaaminen SparIkkunoilta on helppoa ja saat omaan kotiisi sopivat ikkunat varmasti. Tarjoamme monipuolisen valikoiman ikkunoita, kuten DK- ja kippi-ikkunat, kiinteät ikkunat sekä ulospäin avautuvat ja modernit skandinaaviset ikkunat

Mikä parasta, kun tilaat ikkunasi SparIkkunoilta, saat laadukkaille, kestävästä pohjoismaisesta männystä valmistetuille ikkunoille 10 vuoden takuun. Erinomaisesta, jo yli 200 000 tyytyväisen asiakkaan takaamasta korkeasta laadusta huolimatta, SparIkkunoiden ikkunat ja ovet ovat edullinen ratkaisu. Lue lisää ja tutustu SparIkkunoiden valikoimaan täällä.